‘Cuvée Verhaeren’: een biertje met geschiedenis

In 2016 is het 100 jaar geleden dat de gekende dichter Emile Verhaeren overleed. Speciaal voor dit feestelijk jaar, brouwde een Sint-Amandsenaar de ‘Cuvée Verhaeren’. De Cuvée Verhaeren is een ambachtelijk gebrouwen bier, gebrouwen met grondstoffen die ook ten tijde van Verhaeren voorhanden waren.

Bierbrouwer Frederik Jurriens vertelt: ‘door traditionele en eerlijke grondstoffen te gebruiken in een aangepast brouwrecept krijgen we een bier met verschillende typische eigenschappen van oude Belgische bieren. Ik bood de cultuurdienst aan een bier te brouwen volgens eigen receptuur met de karakteristieken van oude Belgische bieren. Een Cuvée Verhaeren zou dit Verhaerenjaar nog feestelijker maken.’

Geschiedenis
In Verhaerens tijd maakten de meeste brouwerijtjes streekbieren. De industriële revolutie bracht grote veranderingen en er kwam ‘pils’ op de markt. Bier kon bewaard worden en over grote afstand vertransporteerd. De Belgische brouwers kregen concurrentie uit het buitenland. De klassieke lokale bovengistingsbieren werden veredeld om de concurrentie met pilsbieren en Britse Ales aan te kunnen. Frederik maakte een origineel bier geïnspireerd en gebaseerd op deze bieren. Het brouwen van her bier laat hij over aan microbrouwerij Den Triest (Kapelle-Op-den-Bos).

Testpubliek
Aan de hand van oude recepten maakte Jurriens een testrecept en maakte hij een proefbrouwsel (30 l) dat hij aan verschillende testgroepen voorlegde. Met de feedback ging hij aan de slag en verfijnde hij het recept tot wat de Cuvée Verhaeren nu is.

De smaak
Het bier is er een voor de fijnproever. Het heeft een volle moutsmaak met daarin een lichte carameltoets. De gebruikte Europese hop zorgt voor een zacht aroma. De gist geeft het bier een fruitige smaak en een licht zure afdronk. De zurige toets in het bier maakt dat het ook uitermate geschikt is voor gebruik in de keuken.

Over de brouwer
Frederik Jurriens (1976) is brouwer van opleiding en werkt bij een grote brouwerij. Daarnaast geeft hij les aan toekomstige brouwers in de opleiding technicus in de fermentatietechnieken in CVO COOVI in Anderlecht.

Etiket
Het etiket van de Cuvée Verhaeren is een ontwerp van de klas ‘Grafische vormgeving & Illustratie’ van Sarah Van Osselaer bij Academie Temse. Het gemeentebestuur liet een aantal Cuvée-glazen maken die worden ingezet bij eigen festiviteiten.De Cuvée Verhaeren kan je vanaf 26 maart kopen in toeristisch infopunt het Veerhuis en kost € 6 per fles (0,75 l). Grote bestellingen kunnen geplaatst worden bij de cultuurdienst.Contact Cultuurdienst
Liesbeth De Keersmaecker
cultuurdienst@sint-amands.be
052 39 98 62