wandeling van Emile Verhaeren zijn geboortedorp Sint-Amands naar Mariekerke
Emile Verhaeren en Marthe Massin - Sint-Amands
Sint-Amands Scheldeveren
Geleid bezoek aan het kasteel van Marnix de Sainte-Aldegonde te Bornem

Dagtocht

VERHAEREN 2017

Geleid bezoek aan het Emile Verhaerenmuseum
Emile Verhaeren in één woord samenvatten? Onmogelijk! Maar dit museum komt daar wel heel dicht bij, want het belicht op een schitterende manier leven en werk van de beroemde Franstalige Vlaamse schrijver Emile Verhaeren (1855-1916). Hier geen saaie vitrines, maar een originele vormgeving, die het oeuvre van Verhaeren wonderwel weerspiegelt en een verhaal vertelt dat zowel de Verhaerenliefhebber als het grote publiek aanspreekt. Je maakt op een verrassende wijze kennis met de dichter, zijn onsterfelijke oeuvre en zijn talrijke vooraanstaande vrienden. Aan de hand van zelden of nooit getoonde manuscripten, brieven, foto's, bibliofiele uitgaven, realia en werken van onder meer Constantin Meunier, Theo Van Rysselberghe, Léon Spilliaert, Georges Tribout, James Ensor, Fernand Khnopff, Frans Masereel, Henri Ramah, Odilon Redon en Ossip Zadkine …word je ondergedompeld in Emile Verhaerens fascinerende wereld en werk!

Tijdens het jaar 2017 lopen in het Emile Verhaerenmuseum twee boeiende tentoonstellingen:

- expo: Onbekende schatten (12 maart tot 11 juni 2017)
Het Emile Verhaerenmuseum heeft met de jaren een mooie collectie uitgebouwd. Er zijn uiteraard enkele merkwaardige portretten van de dichter dichter Emile Verhaeren, maar daarnaast zijn er ook heel wat verrassendestukken die op een of andere manier met zijn figuur of met zijn werk gelinkt zijn: etsen van Julien Van Santen, houtsneden van Frans Masereel en George Minne, lithografieën van Théo Van Rysselberghe en Armand Rassenfosse, originele foto's van Fernand Béguin, bibliofiele, mooi uitgegeven boeken, allerhande vertalingen. Het is een wereld op zich met talloze onbekende schatten. Voor de gelegenheid presenteert Chantal Némery haar "Hommage symbolisten": een reeks boekkunstwerken, geïnspireerd door de poëzie van Emile Verhaeren.


- expo: zwarte poëzie (18 juni tot 26 november 2017)
Als dichter heeft Emile Verhaeren alle registers bespeeld. Hij staat bekend als de dichter van de grootstad en de tedere liefdespoëzie, maar hij heeft eveneens bundels geschreven met zwarte, getormenteerde poëzie die perfect aansloot bij de sfeer van het fin de siècle. Deze tentoonstelling legt de focus op deze zwarte poëzie aan de hand van originele uitgaven en de daarbij aansluitende werken van Odilon Redon, de meester van het zwart. Speciaal voor deze tentoonstelling hebben verschillende hedendaagse kunstenaars - Franklin, Sanne De Wolf, Vigdis De Cauter, Martha Verschaffel, Vladimir Ivaneanu, David Verstraete en Ben Kockelkoren - werken gecreëerd die mooi aansluiten dij de sfeer van deze zwarte poëzie.

Aansluitend bezoek aan zijn grafmonument nabij de Kaai te Sint-Amands.
Dit monument dient al jaren als een baken voor de schippers die de Schelde op en af varen en als rustplaats voor de talrijke wandelaars en fietsers op de Scheldedijken..

MIDDAGMAAL
Keuze uit verschillende menu's


NAMIDDAG
In de namiddag kunt u kiezen uit volgende opties:

Een gegidste wandeling van zijn geboortedorp Sint-Amands naar Mariekerke die gebruik maakt van de unieke Scheldeveren en met een bezoek aan het pittoreske kerkje van Mariekerke. Tijdens de wandeling wordt er regelmatig verpoosd voor wat poëzie van Verhaeren (+/- 3 Km)

Gegidste fietstocht in het spoor van Emile Verhaeren.
U hoeft geen snor te hebben om mee te fietsen! Het Scheldeland heeft heel wat te bieden: naast de meanderende Schelde zijn er vele groene plekjes, weidse landschappen en pittoreske dorpen. Het is ook een streek die heel wat kunstenaars en schrijvers geïnspireerd heeft. De beroemdste onder hen was de in Sint-Amands geboren Emile Verhaeren (1855 – 1916). Verhaeren heeft zowel in Brussel, Roisin als Parijs gewoond, maar hij heeft met zijn geboortestreek altijd een hechte band behouden. Dit kwam o.m. tot uiting in Les Flamandes (1883), Les Villages illusoires (1895) of in de bundels van Toute la Flandre (1904-1911).

De gids begeleidt u langs plekken die een rol gespeeld hebben in het leven van Emile Verhaeren of doorheen landschappen of locaties waaraan de gedichten van Verhaeren een extra dimensie kunnen toevoegen.

Geleid bezoek aan het kasteel van Marnix de Sainte-Aldegonde te Bornem.
In oktober 1889 - tijdens een bezoek aan zijn zus te Bornem - ontmoet Verhaeren de vijf jaar jongere Marthe Massin. Deze getalenteerde Luikse kunstenares geeft destijds tekenles aan de kinderen van de 11de graaf de Marnix van Sint-Aldegonde. De dichter is op slag verliefd.
- Het oorspronkelijke kasteel van Bornem was een van de oudste waterburchten van de provincie Antwerpen.
- Sinds 1780 is het in bezit van het geslacht van de heren van Sint-Aldegonde die de burcht in 1888 volledig herbouwd hebben tot een neogotisch omwald kasteel.
- Het kasteel en zijn koetshuis met 40 oude koetsen is een echt 'Loirekasteel in Vlaanderen', prachtig gelegen in de waardevolle natuur van de Oude Schelde.
- Het kasteel herbergt rijke verzamelingen met schilderijen, 18e-eeuws meubilair, gravures, Chinees porselein en kant.
- Er is aandacht voor de rijke familiale geschiedenis met de tentoonstelling over Marnix van Sint Aldegonde (1540-1598).
VOOR MEER INFORMATIE EN RESERVATIE:
Toerisme Klein-Brabant - Scheldeland vzw
Boomstraat 1, 2880 Bornem
T 03 899 28 68
E. info@tkbs.be
W. www.toerismekleinbrabant.be