wandeling van Emile Verhaeren zijn geboortedorp Sint-Amands naar Mariekerke
Emile Verhaeren en Marthe Massin - Sint-Amands
Sint-Amands Scheldeveren
Geleid bezoek aan het kasteel van Marnix de Sainte-Aldegonde te Bornem

Dagtocht

VERHAEREN 2019

Geleid bezoek aan het Emile Verhaerenmuseum
Emile Verhaeren in één woord samenvatten? Onmogelijk! Maar dit museum komt daar wel heel dicht bij, want het belicht op een schitterende manier leven en werk van de beroemde Franstalige Vlaamse schrijver Emile Verhaeren (1855-1916). Hier geen saaie vitrines, maar een originele vormgeving, die het oeuvre van Verhaeren wonderwel weerspiegelt en een verhaal vertelt dat zowel de Verhaerenliefhebber als het grote publiek aanspreekt. Je maakt op een verrassende wijze kennis met de dichter, zijn onsterfelijke oeuvre en zijn talrijke vooraanstaande vrienden. Aan de hand van zelden of nooit getoonde manuscripten, brieven, foto's, bibliofiele uitgaven, realia en werken van onder meer Constantin Meunier, Theo Van Rysselberghe, Léon Spilliaert, Georges Tribout, James Ensor, Fernand Khnopff, Frans Masereel, Henri Ramah, Odilon Redon en Ossip Zadkine …word je ondergedompeld in Emile Verhaerens fascinerende wereld en werk!

Tijdens het jaar 2019 lopen in het Emile Verhaerenmuseum drie boeiende tentoonstellingen:

- expo: Emile Verhaeren: een profiel 
(24 februari tot 12 mei 2019)

Met zijn ronkende verzen wierp de Belgische Franstalige dichter Emile Verhaeren (1855-1916) zich op als een van de toonaangevende dichters van zijn tijd. Zijn oeuvre, dat over heel Europa bekendheid genoot, is even divers als omvangrijk. Deze tentoonstelling presenteert verschillende aspecten uit het oeuvre van Verhaeren en gaat ook in op zijn vriendschappelijke banden met James Ensor, Stefan Zweig, Constant Montald, etc. In de tentoonstelling zijn originele werken te zien van Théo Van Rysselberghe, Odilon Redon, James Ensor, Julien Van Santen, Marthe Verhaeren, Constant Montald en vele anderen. Blikvanger is een neo-impressionistisch schilderij (1894-1896) van de Franse kunstenaar Louis Hayet die Emile Verhaeren nabij de olielamp voorstelt. Een recente, unieke aanwinst voor het museum.

Tentoonstelling open tijdens weekends en feestdagen (11-18u) of op reservatie.

- expo: Michael Bastow: Belle Chair / Heerlijk Lijf 
(19 mei tot 1 september 2019)

Binnen het poëtische oeuvre van Emile Verhaeren neemt de bundel Belle Chair een heel aparte plaats in: de bundel werd postuum uitgegeven in 1931 en kenmerkt zich door zijn sensualiteit en zijn onverhulde ophemeling van het vrouwelijk naakt. Dit universele, bijna klassieke thema, sluit perfect aan bij het oeuvre van de Britse kunstenaar Michael Bastow: sinds vele jaren heeft hij het vrouwelijk naakt tot onderwerp van zijn werk gemaakt. Bij deze tentoonstelling toont Bastow een hele reeks aquarellen met naakten die een commentaar geven bij de poëzie van Verhaeren. Voor de gelegenheid werd er een nieuwe uitgave van Belle Chair bezorgd met de illustraties van Bastow. Patrick Lateur stond in voor de vertaling naar het Nederlands: Heerlijk Lijf.

Tentoonstelling open tijdens weekends en feestdagen (11-18u) of op reservatie. Tijdens de maanden juli en augustus: elke dag, behalve op maandag.

expo: Emile Verhaeren & Sint-Amands
(8 september - 1 december 2019)

De dichter Emile Verhaeren (1855-1916) wordt dikwijls in één adem genoemd met het Scheldedorp van Sint-Amands. Deze tentoonstelling brengt de diverse linken in beeld tussen Verhaeren en zijn geboortedorp: familiale banden, zijn vroege jaren op de lagere school, de vroegste poëtische inspiratie, de Schelde en de veerman, maar ook zijn begraafplaats. Dit literair-historische luik wordt aangevuld met een hele reeks foto’s van Sint-Amands omstreeks de jaren 1900 en met werk van verschillende kunstenaars: Léon Spiliaert, Tony Van Os, Jan Van Puyenbroeck, Romain Steppe en anderen. Voor de gelegenheid werd de bundel Les Tendresses premières van Emile Verhaeren integraal in het Nederlands vertaald door Stefaan van den Bremt en uitgegeven door Uitgeverij P.

Tentoonstelling open tijdens weekends en feestdagen (11-18u) of op reservatie.

Aansluitend bezoek aan zijn grafmonument nabij de Kaai te Sint-Amands.

Dit monument dient al jaren als een baken voor de schippers die de Schelde op en af varen en als rustplaats voor de talrijke wandelaars en fietsers op de Scheldedijken..

MIDDAGMAAL
Keuze uit verschillende menu's


NAMIDDAG
In de namiddag kunt u kiezen uit volgende opties:

Een gegidste wandeling van zijn geboortedorp Sint-Amands naar Mariekerke die gebruik maakt van de unieke Scheldeveren en met een bezoek aan het pittoreske kerkje van Mariekerke. Tijdens de wandeling wordt er regelmatig verpoosd voor wat poëzie van Verhaeren (+/- 3 Km)

Gegidste fietstocht in het spoor van Emile Verhaeren.
U hoeft geen snor te hebben om mee te fietsen! Het Scheldeland heeft heel wat te bieden: naast de meanderende Schelde zijn er vele groene plekjes, weidse landschappen en pittoreske dorpen. Het is ook een streek die heel wat kunstenaars en schrijvers geïnspireerd heeft. De beroemdste onder hen was de in Sint-Amands geboren Emile Verhaeren (1855 – 1916). Verhaeren heeft zowel in Brussel, Roisin als Parijs gewoond, maar hij heeft met zijn geboortestreek altijd een hechte band behouden. Dit kwam o.m. tot uiting in Les Flamandes (1883), Les Villages illusoires (1895) of in de bundels van Toute la Flandre (1904-1911).

De gids begeleidt u langs plekken die een rol gespeeld hebben in het leven van Emile Verhaeren of doorheen landschappen of locaties waaraan de gedichten van Verhaeren een extra dimensie kunnen toevoegen.

Geleid bezoek aan het kasteel van Marnix de Sainte-Aldegonde te Bornem.
In oktober 1889 - tijdens een bezoek aan zijn zus te Bornem - ontmoet Verhaeren de vijf jaar jongere Marthe Massin. Deze getalenteerde Luikse kunstenares geeft destijds tekenles aan de kinderen van de 11de graaf de Marnix van Sint-Aldegonde. De dichter is op slag verliefd.
- Het oorspronkelijke kasteel van Bornem was een van de oudste waterburchten van de provincie Antwerpen.
- Sinds 1780 is het in bezit van het geslacht van de heren van Sint-Aldegonde die de burcht in 1888 volledig herbouwd hebben tot een neogotisch omwald kasteel.
- Het kasteel en zijn koetshuis met 40 oude koetsen is een echt 'Loirekasteel in Vlaanderen', prachtig gelegen in de waardevolle natuur van de Oude Schelde.
- Het kasteel herbergt rijke verzamelingen met schilderijen, 18e-eeuws meubilair, gravures, Chinees porselein en kant.
- Er is aandacht voor de rijke familiale geschiedenis met de tentoonstelling over Marnix van Sint Aldegonde (1540-1598).




VOOR MEER INFORMATIE EN RESERVATIE:
Toerisme Klein-Brabant - Scheldeland vzw
Boomstraat 1, 2880 Bornem
T 03 899 28 68
E. info@tkbs.be
W. www.toerismekleinbrabant.be