Leen Vermeiren vertelt Pessoa

Leen Vermeiren vertelt Pessoa

10.05.2018
Poëzie - Sint-Amands


De dichter en schrijver Fernando Pessoa behoort tot de absolute top van de wereldliteratuur en wordt beschouwd als een van de belangrijkste Portugese dichters. Tussen 1908 en 1935 wijdde hij een belangrijk deel van zijn leven aan de literatuur.  
Pessoa werd geboren in Lissabon in 1888 en verloor zijn vader op jonge leeftijd. In 1896 week hij samen met zijn moeder uit naar Zuid-Afrika en keerde pas in 1906 terug naar Portugal. Vanaf 1910 werd hij actief in de Portugese literaire kringen en lag hij mede aan de basis van het tijdschrift Orpheu, dat het modernisme in de Portugese literatuur introduceerde. Hij schreef niet alleen in eigen naam, maar hanteerde ook verschillende andere namen - naar verluidt zo'n 27 verschillende - om zijn literaire oeuvre gestalte te geven. Pessoa was een zonderlinge man, een eenzaat, die verschillende baantjes als klerk, vertaler en copywriter combineerde met een leven in dienst van de literatuur. Hij was geïnteresseerd in spiritisme, occultisme en astrologie, maar was ook een rusteloze flaneur en een vaste klant in de koffiehuizen en bars van Lissabon. Reeds bij zijn leven een mythe. Vele van zijn geschriften zijn pas na zijn dood ontdekt en uitgegeven. Zijn belangrijkste in het Nederlands vertaalde werk is het Boek der Rusteloosheid, vertaald door Harrie Lemmens. De gedichten van Pessoa werd in het Nederlands vertaald door August Willemsen.

Leen Vermeiren is een begenadigd spreekster die haar leven in dienst gesteld heeft van het literaire oeuvre van Fernando Pessoa. Zij heeft les gegeven aan het Antwerpse Conservatorium en was presentator voor Klara en Poetry International in Rotterdam. In 1991 creëerde zij haar eerste Pessoa-programma en sinds 2003 is zij zelfs verhuisd naar Portugal om er de taal verder te bestuderen en zich volledig te kunnen onderdompelen in de literatuur van Pessoa. Het is een hele eer dat zij haar programma met Pessoa-gedichten in het Emile Verhaerenmuseum kan brengen.

Donderdag 10 mei 2018 om 20u in het Emile Verhaerenmuseum.
Iedereen welkom! 
Organisatie: Dicht! en E. Verhaerenmuseum met de steun van de gemeente Sint-Amands.