Escaut! Escaut!

Escaut! Escaut!

16.09.2016 - 29.01.2017
Expo Letterenhuis - Antwerpen


Escaut! Escaut! Een literaire Scheldetocht met Verhaeren en co.

Met de tentoonstelling Escaut! Escaut! bewijst het Letterenhuis eer aan vijf Franstalige Vlaamse schrijvers: de dichter Emile Verhaeren en zijn tijdgenoten Georges Eekhoud, Max Elskamp, Georges Rodenbach en Maurice Maeterlinck. Ze werden alle vijf geboren tussen 1855 en 1865 in een stad of een dorp langs de Schelde. En ze schreven ook allemaal over de illustere stroom.

De expositie neemt u stroomopwaarts mee langs de Schelde. Onderweg maakt u kennis met de Franstalige schrijvers uit Antwerpen (Eekhoud en Elskamp), Sint-Amands (Verhaeren), Gent (Maeterlinck) en Doornik (Rodenbach) en met hun milieu. Schilderijen, zoals een weinig bekend portret van Verhaeren door Théo Van Rysselberghe, en fraaie borstbeelden roepen de auteurs op.

Dit waren de auteurs die België en ook Vlaanderen een halve eeuw na Hendrik Conscience opnieuw op de kaart van de Europese letteren gezet hebben. Ze werden gelezen van Londen tot Stockholm en van Moskou tot Lissabon - en Maeterlinck kreeg in 1911 zelfs de Nobelprijs voor Literatuur. Escaut! Escaut! laat dit zien met prachtige manuscripten en brieven en met fraaie boekuitgaven, vormgegeven en geïllustreerd door de beste symbolistische kunstenaars uit die tijd, zoals Théo Van Rysselberghe, Fernand Khnopff of Henry van de Velde. De schrijvers publiceerden hun werk in Parijs (waar Verhaeren en Rodenbach ook woonden) en genoten bewondering van internationale grootheden. Tot de meest fervente fans van Verhaeren behoorden Rainer Maria Rilke en Stefan Zweig.

Hedendaagse foto's van Nicolas Maeterlinck (achterneef van deberoemde auteur) roepen op Escaut! Escaut! de sfeer van een literaire trip langs de Schelde. Verder zijn er de geheimzinnige, verscheurde foto's van de minnares van Max Elskamp en indringende beelden van de Vlaamse steden omstreeks 1870.

Letterenhuis, Minderbroederstraat 22, 2000 Antwerpen, 03/222 93 20, letterenhuis@stad.antwerpen.be, info: www.letterenhuis.be

Expo toegankelijk elke dag (behalve op maandag 1 nov 2016, 25 dec 2016 en 1 jan 2017)
Toegang: € 5 / € 3 / gratis