Les Gestes Bleus

Les Gestes Bleus

06.02.2016 - 30.04-2016
Tentoonstelling - Maison Losseau Bergen

Mijmeringen rond het kabinet van Emile Verhaeren

Les Gestes BleusVan 1899 tot 1914 brachten Emile Verhaeren en zijn echtgenote elk jaar hun vakantie door in het dorpje Roisin, in een uithoek van Hengouwen. In die tijd genoot Verhaeren reeds enig aanzien als intellectueel en beroemd schrijver van Villes tentaculaires. Zijn oeuvre kende zo’n internationale weerklank dat voor vele kunstenaars en intellectuelen – zoals Zweig, Lemonnier, Destrée, Ruffin, Montald, en anderen - een bezoek aan "Le Caillou-qui-Bique” bijna een verplichting was.

De Toeristische Dienst van Henegouwen (la Fédération du Tourisme de la Province de Hainaut) heeft een hele collectie kunstwerken in depot – Lautrec, Carrière, Meunier, Van Rijsselberghe, Ensor en andere – die voorheen deel uitmaakten van de werkomgeving van de dichter. Zij vormt de bewaarplaats van deze schatten – manuscripten, persoonlijke objecten,.. – uit een gelukkige periode van zijn leven. In het kader van de 100e verjaardag van de dood van de dichter was het aangewezen om in de nieuwe ruimten van het gerestaureerde en opnieuw ingerichte Maison Losseau een wel overwogen keuze uit deze collectie aan het publiek voor te stellen.

Constantin MeunierTijdens deze tentoonstelling presenteert de kunstenares Claire Ducène, laureaat van de Prix du Hainaut des Arts plastiques 2015, haar originele visie op een intieme Verhaeren - zoals deze de 15 jaar van zijn verblijf in Roisin beleefd heeft - met een onderzoek naar de sporen van vervlogen gebaren. In het kader van deze tentoonstelling zullen er ook allerhande activiteiten georganiseerd worden op de site van het Maison Losseau.


6 februari tot 30 april 2016

alleen toegankelijk op woensdag en vrijdag van 10 tot 17u. Op zaterdag van 13u30 tot 18u. Vanaf maart zal de tentoonstelling ook opengesteld worden voor publiek op zondag van 10u tot 13u30.


Maison Losseau
Rue de Nimy 39/41
7000 Bergen
Tel. : 065 39 88 80
Mail : info@maisonlosseau.be
info: www.maisonlosseau.be